Noi orizonturi pentru tineri

Imaginaţi-vă tineri implicaţi cu adevărat în schimbarea socială. Imaginaţi-vă tineri făcând petiţii la primărie şi obţinând 1500 de semnături pentru a instala limitatoare de viteză care să protejeze vieţi nevinovate. Imaginaţi-vă tineri construind prima toaletă ecologică într-o zonă cheie a Parcului Naţional Retezat, un lucru pe care trei autorităţi responsabile din zonă l-au ignorat ani de-a rândul. Imaginaţi-vă tineri strângând bani pentru a cumpăra o vacă de lapte care să ajute un orfelinat să se auto-susţină  mai uşor. Imaginaţi-vă tineri plini de curaj, compasiune, perseveranţă, capabili să-şi definească succesul şi să-şi urmeze visele. Acum,  imaginaţi-vă că aceşti tineri ştiu să facă management de proiect, sunt orientaţi spre rezolvarea de probleme, pot lucra în echipă, au competenţe de comunicare, sunt plini de inovaţie şi creativitate. Toate acestea sunt competenţe care nu se învaţă în sistemul actual de învăţământ.Cu alte cuvinte, vă puteţi imagina ca în România să aibă loc o dezvoltare reală? Vă puteţi imagina cum tineri din această nouă generaţie sunt capabili să rezolve probleme, capabili de compasiune, capabili să-şi investească energiile şi abilităţile în proiecte antreprenoriale pentru binele comun? Dacă vă puteţi imgina acest lucru, tocmai v-aţi imaginat realitatea aşa cum este – activitatea Fundaţiei Noi Orizonturi.

Fundaţia Noi Orizonturi (FNO) derulează programe de educaţie nonformală la nivel naţional şi internaţional, adresate cu precădere tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 18/19 ani.

Fundaţia Noi Orizonturi a creat două inovative programe de educaţie nonformală pentru tineri: Programul VIAŢA (o tabără de educaţie prin aventură în staţiunea Straja) şi Programul IMPACT (o reţea naţională de Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri). Pedagogia folosită de FNO în programele sale include serviciul în folosul comunităţii şi educaţia prin aventură. În 2006, Fundaţia Noi Orizonturi a primit diploma de excelenţă din partea Autorităţii Naţionale pentru Tineret, ca recunoaştere a meritelor Programului IMPACT, iar la Gala Premiilor în Educaţie 2010, a primit premiul doi la secţiunea „ONG-ul anului în domeniul educaţiei” pentru excelenţa programelor educaţionale dezvoltate.

Prin proiectul „Educaţia nonformală. TOT educaţie!” (din care face parte campania de advocacy „Școala Altfel. TOT Educație!”) ne dorim să creăm un dialog sănătos între cei care au arătat că pot susţine educaţia nonformală: ONG-uri, reprezentanţi ai sistemului de învăţământ, Ministerul Educaţiei, asociaţii de părinţi, companii. Pornind acest dialog, ne dorim ca la finalul proiectului să obţinem cel puţin o propunere de schimbare legislativă sau de politică publică, în ce priveşte recunoaşterea şi susţinerea educaţiei nonformale în România.

Un prim pas l-a reprezentat organizarea a patru cafenele publice în Craiova, Bucureşti, Cluj şi Iaşi la care au participat 160 de persoane. Discuţiile au pornit de la nevoile sesizate în „Raportul de analiză şi recomandări pentru dezvoltarea unei politici publice şi a unei strategii pentru susţinerea educaţiei nonformale în sistemul educaţional”, realizat de Lector Dr. Oana Moşoiu şi publicat în 2013 cu sprijinul Romanian-American Foundation, printre care: susţinerea dezvoltării de mecanisme şi instrumente de finanţare pentru activităţi de educaţie nonformală; recunoaşterea activităţilor prestate de profesori în sistemul de recompense al sistemului educaţional; abordarea mecanismelor de asigurare a calităţii în educaţia nonformală; recunoașterea abilităților dezvoltate prin intermediul educației nonformale.

În urma acestor cafenele, 24 de actori în domeniu au creat grupuri de lucru pentru realizarea a trei documente de poziţie pe temele de intervenţie ce vizează: profesorii, rezultatele educației nonformale și Școala Altfel. În urma acestor demersuri am decis să abordăm Ministerului Educației și Cercetării Științifice (MECȘ) cu un prim subiect: programul Școala Altfel.

Documentul de poziţie dezvoltat de către grupul de lucru „Şcoala Altfel. TOT educaţie!”, propune o serie de recomandări pentru o mai bună implementare şi valorizare a programului. Aceste recomandări fac referire la: Legislație și Metodologie, Parteneriate strategice, Finanțare, Comunicare și promovare, Formarea colectivului unităților școlare.

Până în 10 ianuarie 2016 supunem aceste propuneri dezbaterii, pentru că ne dorim să reflecte nevoile domeniului și să ofere premisele pentru o mai bună valofiricare a programului Școala Altfel. După consolidarea propunerilor, grupul „Școala Altfel, TOT educație!” le va înainta MECȘ, cu suportul celor interesați. Dezbaterile publice se vor organiza la Cluj (25 noiembrie), Iași (10 decembrie), București (17 decembrie), dar așteptăm sugestii și în online, prin completarea formularul de feedback de pe blogul campaniei: scoalaltfel.wordpress.com, sau pe e-mail la adresa lidia_state@noi-orizonturi.ro.

Mişcarea de Tineri IMPACT, implicată în campanii de advocacy

Pentru că educaţia nonformală a arătat nu de puţine ori cum reuşeşte să implice tinerii în rezolvarea problemelor comunităţii, proiectul „Educaţia nonformală. TOT educaţie!” îşi propune să fie şi o oportunitate prin care 450 de adolescenţi – membri ai Mişcării de Tineri IMPACT – să îşi poată dezvolta competenţe în domeniul avocacy.

În acest context, membrii ai Cluburilor IMPACT din 11 localităţi din ţară au implementat 18 proiecte de advocacy, pentru care voluntarii IMPACT au implicat direct aproximativ 14.145 de cetăţeni. Împreună au adunat  10.566 de semnături pentru petiţiile lor, au colaborat cu 51 de parteneri locali. Numărul estimat de beneficiari se ridică până la 325.000.

În urma realizării acestor proiecte s-a realizat şi volumul „Tinerii sunt vocea comunității”, care conține poveștile campaniilor de advocacy derulate de impacți.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s