Să-l invităm pe Sherlock Holmes la Școala Altfel!

Înainte de a citi acest post, te invităm să răspunzi unei provocări. Urmărește instrucțiunile următoare, îți promitem că va merita!

Pasul1 – Dă voce preocupărilor tale: Ce te preocupă zilele acestea?/Ce încerci să rezolvi în viața personală sau profesională?

Pasul2 – Investighează: Care ar fi o posibilă soluție? Care este un posibil răspuns la ceea ce te intrigă? Află dacă este valid!

Pasul 3 – Pune în practică: Adaptează, creează soluția de care ai tu nevoie! Împărtășește unui prieten ceea ce ai descoperit! Pune-ți soluția în aplicare!

Dacă ai răspuns pozitiv invitației noastre, înseamnă că tocmai ai experimentat metoda investigației (o formă simplificată, adaptată contextului), mulțumim că ai răspuns provocării, sperăm că ai învățăt ceva interesant și util!

Investigația [inquiry based learning] este o metodă „modernă” care stimulează copiii și tinerii să-și manifeste curiozitatea, să dea voce preocupărilor lor, să analizeze, să coreleze informații/fapte/fenomene, să creeze soluții, să confrunte ceea ce știu cu ceea ce descoperă, să comunice rezultele eforturilor lor. Însă, mai ales, investigația este o metodă prin care copiii și tinerii prind gustul învățării și încredere în capacitatea proprie de a descoperi răspunsuri și rezolva ipoteze.

De ce unii oameni sunt atât de bogați și alții nu? – E o procupare validă și a unui copil/tânăr care pe stradă se întâlnește cu oameni fără adăpost, iar în jurul lui aude despre cea mai bogată vedetă tv din lume – Oprah/ sau cel mai bogat român – Ion Țiriac. Însă poate fi un bun punct de pornire pentru a învăța despre trăsături de caracter sau antreprenoriat:

Doi cercetători au făcut un talmeș-balmeș în laboratorul lor și au amestecat niște semințe cu ouă, iar acum nu mai știu care sunt ouăle și care sunt semințele. Sarcina dată de profesori elevilor este să găsească soluția prin care să deosebească ouăle de semințe:

Acum:

  • Dacă ești elevi și te preocupă o întrebare, împărtășește acest post profesorilor tăi și spune-le ce ai vrea să investighezi în timpul Școlii Altfel!
  • Dacă ești profesor și vrei să-ți vezi elevii curioși, dar nu ai timp să experiemntezi metoda investigației la ore, o poți face în timpul Școlii Altfel! Dacă obții rezultate bune, gândește-te la soluții prin care să o adaptezi pentru restul anului școlar!

Grupul de lucru Școala Altfel. TOT Educație! susține că e important ca în timpul programului Școala Altfel să ne concentrăm pe dezvoltarea motivației de învățare a elevilor folosind metode centrate pe elev, transdisciplinare și experiențiale. Investigația este o metodă care respectă aceste criterii și una dintre cele mai potrivite pentru a dezvolta motivația pentru învățare.

Dacă ți-a plăcut provocarea de la început, lasă un comentariu la acest post. Împărtășește cu noi ce ai descoperit!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s