13 cu noroc la Timișoara

Dezbaterea publică desfășurată joi, 14 ianuarie, la Timișoara, a marcat finalul consultărilor publice pe documentul de poziție întocmit de grupul de lucru „Școala Altfel. TOT Educație”, format la inițiativa Fundației Noi Orizonturi ca parte a campaniei de advocacy „Școala Altfel. TOT Educație!”.

Această ultimă dezbatere nu a fost prevăzută în poiectul inițial al Fundației Noi Orizonturi, dar a fost organizată la cererea expresă a unei organizații neguvernamentale timișorene, Inițiativă în Educație, care ne-a invitat să întâlnim câțiva oameni preocupați de educație și interesați să afle mai multe despre propunerile noastre. Întâlnirea a reunit cadre didactice, părinți, reprezentanți ai unor școli cu pedagogie alternativă, ONG-uri, studenți, formatori și profesori universitari (de la Universitatea Arad).

Deși participarea nu a fost la fel de numeroasă ca la Cluj, Iași sau București (la dezbatere au participat 13 persoane), pentru că a fost organizată în timp record, ne-am bucurat să constatăm că există oameni convinși de potențialul acestui program, inițiat de Ministerul Educației în 2010. Una dintre concluzii: Școala Altfel oferă multor copii șansa de a descoperi învățarea în mod diferit, de a constata că școala are o latură plăcută, însă pentru asta, programul trebuie îmbunătățit – „trebuie să aducem claritate, transparență și calitate acestui program”.

„Din punctul meu de vedere, Școala Altfel este primul pas spre o reformă educațională în care elevul este în centrul procesului educațional. Școala Altfel este provocatoare și poate consuma cadrele didactice, însă cred că acest efort merită susținut”, a precizat Andrada Sorca, fondator al organizației Inițiativă în Educație și cadru didactic.

„Există la ora actuală foarte multe ONG-uri la nivel național cu experiență în ceea ce înseamnă educația non-formală. Acestea au traineri, facilitatori și coachi care pot oferi un suport real cadrelor didactice în pregătirea și susținerea activităților din programul Școala Altfel. De aceea cred că o platformă destinată programului Școala Altfel (propunere forumulată în documentul nostru de poziție – n.a.) ar putea să fie o punte de legătură între ONG-uri, părinți și cadrele didactice, atât pentru promovarea activităților din săptămâna altfel, cât și pentru a pune la dispoziția școlilor programele de formare pentru cadrele didactice în aria de predare non-formală”, a spus și Cătălin Șipoș, la rândul său fondator al organizației Inițiativă în Educație.

Mulțumim mult organizației Inițiativă în Educație și timișorenilor interesați de Școala Altfel!

Reclame

Un comentariu

  1. Ce mult mă bucur că există acest gen de inițiative deoarece mi-ar plăcea să-mi văd copiii instruiți într-o școală care îi sprijină cu adevărat. Bine, vorbesc de copii dar mai e până atunci :). Ar trebui să mă opresc din călătoria aceasta de 5 ani prin țară ca să pot vorbi în știință de cauză :D. Oricuuum, vorbesc despre momentul când o să am copii și repet, acest gen de inițiative îmi dau semnale că există opțiuni pentru un sistem educațional potrivit nevoilor copilului.

    Mult succes inEDU și felicitări pentru inițiativă 🙂 !

    O zi veselă 😀 !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s