Cum ar fi o Școală Altfel tot timpul anului?

Într-un articol publicat pe republica.ro, jurnalista Raluca Ion ne face cunoștință cu niște profesoare care aleg să facă o altfel de școală tot timpul anului.

Violeta Dascălu, de exemplu, profesoară de geografie de 30 de ani și acum directoare a Școlii Gimnaziale Ferdinand I din București, s-a gândit „la un anumit moment din cariera ei”, să se reinventeze.

violeta dascalu

„A fost un efort individual, a făcut-o pe cont propriu. <<Suntem cadre didactice, dar noi nu rămânem niciodată doar cu ce am făcut la facultate. Păi eu pot să mă duc în fața unor copii cu niște informații, obiceiuri, cu o viziune de acum 30 de ani?>> De multe ori își fac un scenariu de lecție, iar elevii i-l opresc. Îi pun întrebări legate de o știre care le-a stârnit curiozitatea, de un cutremur, de migrație. <<Eu trebuie să mă opresc și să le explic copiilor ce înseamnă migrație, ce înseamnă să nu ai părinții lângă tine, ce înseamnă să fi trecut printr-o traumă. Pentru că dacă ajungi la emoția și la trăirea autentică, copilul înțelege tot>>, spune Violeta Dascălu”.

În Școala Altfel profesorii pot oferi elevilor experiențe neobișnuite de învățare. Însă, grupul nostru de inițiativă consideră că Școala Altfel este și o ocazie foarte bună pentru profesori să-și depășească zona de confort, să experimenteze noi metode, pe care să le folosească ulterior și în restul anului școlar.

Școala Altfe12418104_1014887571914280_9052490547110631059_n (1)l nu ar trebui să fie doar săptămâna activităților „altfel” ci și una a dezvoltării profesorilor pentru a crea activități care nu țin de o disciplină anume; care răspund curiozității și intereselor elevilor, oferindu-le acestora posibilitatea de a învăța lecții importante de viață pornind de la situații pe care le întâlnesc în realitate.

Iar doamna Violeta Dascălu nu demonstrează doar că se poate, ci și că este absolut necesar! 🙂

 

 

Reclame

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s