Tineri cetățeni, poftiți în vagoanele curiozității!

Salutăm inițiativa CFR Călători de a invita elevii și profesorii într-un „tren educativ” Săgeata Albastră în timpul Săptămânii Altfel. Demersul arată ce potențial există când membrii comunității se alătură școlii în misiunea ei educațională! 
 
edunews

Prima ediție a trenului educativ Săgeata Albastră a avut loc în 2014. Sursa foto: edu-news.ro

 

Cu toții ne dorim copii și tineri care să înțeleagă rolul unui mecanic de locomotivă, care să poată evalua mijloacele de transport în funcție de gradul de poluare, care să-și dorească să meargă cu trenul, care să călătorească cu bilet și care să înțeleagă cum învățarea are un rol cheie în tot ceea ce ține de construcția și funcționarea unui tren! Țintind aceste lucruri, profesorii și CFR Călători vor contribui și la dezvoltarea competențelor civice, sociale și a învăța să înveți, gândirii critice, integrității și responsabilității.
 
Din pasiune pentru metode și activități educative, nu ne-am putut abține din a ne întreba cum putem transforma o vizită într-o experiență de învățare? Având în minte ceea ce își dorește CRF Călători să-i învețe pe copiii și tineri, vă propunem câteva idei:
 
a. Vânătoare de comori – provocați elevii să realizeze un top al celor mai prietenoase cu mediu mijloace de transport – fiecare indiciu din vânătoare de comori ajutându-i să descopere informații despre amprenta ecologică a diferitelor mijloace de transport. Prietenii de la WWF România (http://www.wwf.ro/) pot fi un sprijin pentru voi! 
 
b. Rezolvarea de probleme – simulați situații criză din viața unui mecanic de locomotivă și/sau controlor de tren, provocați-i să găsească cele mai bune soluții – pot fi folosite machete/trenuri de jucărie. La final stimulați o discuție despre ce are nevoie „să știe” și „să poată face” un mecanic sau controlor pentru a rezolva aceste situații.
 
c. Teatru Forum (http://www.nonformalii.ro/metode/teatru-forum) – pregătiți o piesă scurtă de teatru forum despre întâlnirea dintre un controlor de tren și un pasager clandestin și agresiv, provocați elevi să schimbe situația și provocați o discuție pe această temă. Aici puteți citi mai multe despre teatru forum, iar prietenii de la ART Fusion (http://www.artfusion.ro/) pot fi buni sfătuitori!
 
d. Debrief/Reflecție – încheiați vizita cu o reflecție scurtă/debrief care să-i ajute pe elevi  să ofere semnificație vizitei și să o conecteze cu viața reală, dar și motivația lor de învățare, un set de întrebări ar putea fi (alegeți 1-3 din fiecare calup):
1. Ce s-a întâmplat? Ce am făcut în ultima oră împreună?
2. Cum v-ați simțit? Ce v-a atras atenția? Ce ați observat când…? Ce părere aveți despre…? Am observat că ați fost foarte curioși/plictisiți legat de…, de ce? Ce v-a plăcut cel mai mult dar cel mai puțin? Ce v-a impresionat? De ce? 
3. Cum credeți că folosește un „constructor” de tren (ingineri electrici, mecanici, designeri etc), un conductor sau un mecanic de tren ceea ce a învățat la școală? V-ar plăcea să construiți un tren mai rapid sau mai frumos? Ce credeți că aveți nevoie să învățați pentru a face asta?
4. Ce curiozități ați vrea să vă satisfaceți pe viitor legat de trenuri: ce ați vrea să mai știți? Ce ați vrea să mai faceți?
Aceste activități nu blochează elevul într-un rol pasiv, de observator & ascultător ci îl implică, îl provoacă să exploreze, să analizeze, să reflecteze, iar asta îi va ajuta să rețină mai bine informațiile, să-și dezvolte atitudini pozitive și îi va spori curiozitatea.   
 
Cu un pachet de activități centrate pe elev, experiențiale, propunerea CFR Călători se potrivește mănușă pe viziunea promovată de grupul Școala Altfel. TOT Educație! și pregătește terenul pentru colaborări și în restul anului școlar, nu doar în timpul Școlii Altfel!
Dacă îţi doreşti să încurajezi astfel de activităţi la nivel naţional, semnează petiţia aici: http://www.petitieonline.com/saptamana_altfel
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s