Scrisoare deschisă adresată Ministrului Educației pe subiectul Școala Altfel

Fundația Noi Orizonturi a trimis vineri, 26 februarie, o scrisoare deschisă ministrului Adrian Curaj privind programul național „Școala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, care necesită îmbunătățiri în vederea soluționării dificultăților întâmpinate de unitățile școlare în implementarea lui.

adrian-curaj_ministerul-educatiei (1)

Scrisoarea deschisă este însoțită de o petiție semnată de peste 1000 de persoane și susținută de 52 de organizații și instituții care sunt de acord cu propunerile făcute de grupul de lucru „Școala Altfel. TOT Educație!”, constituit la inițiativa Fundației Noi Orizonturi. În baza propunerilor făcute de acest grup și în urma unui amplu proces de consultare publică am constatat că, pentru îmbunătățirea programului Școala Altfel, în următorul an se impun următoarele:

– Revizuirea viziunii programului, definirea unui scop specific și clarificarea apelativului „altfel”, folosit în relație cu activiățile specifice programului;

– Sensibilizarea actorilor de la nivel județean și locat privind importanța programului și responsabilizarea lor privind organizarea lui conform viziunii și scopului propus;

– Acordarea autonomiei unitățlilor școlare în alegerea perioadei de derulare a programului Școala Altfel;

– Degrevarea consilierului educativ de responsabilitatea organizarii de unul singur a Școlii Altfel;

– Reducerea birocrației;

– Dezvoltarea unui sistem necompetițional de promovare a rezultatelor profesorilor în programul Școala Altfel;

– Înlocuirea anexei la OMENCŞ cu un ghid de implementare de secol XXI care să descrie clar și concis viziuneaprogramului și să ofere recomandări privind proiectarea,derularea și evalurea programuluirespectand și încurajând autonomia școlilor.

În următorii doi ani, considerăm necesare:

– Formarea directorilor, metodiștilor și inspectorilor cu abilități de facilitare, mentorat și coaching necesare motivării și încurajării profesorilor să valorifice programul Școala Altfel pentru a-și îmbunătății stilul de predare;

– Dezvoltarea unui mecanism universal și echitabil de finanțare a programului Școala Altfel;

– Inițiarea unui acord comun cu ministerele co-interesate de succesul programului Școala Altfel.

Așteptăm reacția Ministerului Educației, căruia i-am solicitat stabilirea unei întâlniri care să contureze următorii pași de parcurs pentru îmbunătățirea proogramului Școala Altfel.

Aici găsiți textul complet al scrisorii trimise Ministrului Educației:

Scrisoare_Deschisa_Min_26.02.2016

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în procesul de elaborare a propunerilor și celor care au semnat petiția și lista de adeziune. Acestea rămân deschise pentru a fi semnate până la finalul lunii martie. Împreună facem o Școală Altfel mai bună!

Campania de advocacy „Școala Altfel. TOT Educație!” este implementată în cadrul proiectului „Educația nonformală. Tot educație!”, finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi http://www.eeagrants.org .

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s