Școală de serviciu în folosul comunității în Săptămâna Altfel

În Săptămâna Altfel copilul are ocazia să-și descopere pasiunile și să învețe cum să le cultive; să facă legătura între ceea ce învață la ore și viața reală și să-și aleagă astfel conștient direcția în viață. În cluburile de inițiativă comunitară pentru tineri IMPACT voluntarii Fundațiai Noi Orizonturi (FNO) fac deja acest lucru, punându-se în serviciul comunității, proces prin care învață să privească mai atent în jur, să identifice probleme și să găsească rezolvări. Cum ar fi, însă, ca toți elevii să facă asta? Cum ar arăta școlile, cu sute de mii de cetățeni în miniatură hotărâți să schimbe lucrurile în bine? Cum ar arăta România?

În ianuarie, FNO a oferit tuturor celor 130 de cluburi din rețeaua IMPACT posibilitatea să aplice la competiţia de proiecte „Elevi de serviciu în folosul comunităţii”, care își propune să includă metoda învăţării prin serviciu în folosul comunității/voluntariatul, în activităţile desfăşurate pe parcursul Școlii Altfel. Tema a fost la alegere, dar a existat o condiție – ca voluntarii IMPACT să implice și alți elevi și profesori din școală.

57 de cluburi de și-au manifestat dorința de a implementa astfel de proiecte, pe diverse teme: educaţie, mediu, sănătate, cultură, sport, social. 45 dintre ele vor fi sprijinite în implementare cu o finanţare de 400 lei/club, dar vestea bună este că și cluburile care nu au primit finanțare sunt hotărâte să-și implementeze proiectele. Inițiativa este susţinută de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, care a inclus-o în CAEN2016 (Calendarul Activităţilor Educaţionale Nationale 2016), iar finanțările sunt asigurate de Ciclaton, primul eveniment ciclist de strângere de fonduri din România dedicat exclusiv susținerii educației și clubul Rotary Visio Cluj-Napoca, o organizație de profesioniști din diverse domenii care, asemeni impacților, își pun împreună resursele pentru a dezvolta proiecte de serviciu în folosul comunității.

Și pentru că o mare parte dintre proiecte au avut nevoie de finanțare suplimentară, impacții s-au pus pe treabă și au organizate diverse evenimente de strângere de fonduri.

Târgul de mare IMPACT pentru Aventura cunoașterii

Impacții de la Clubul C@muflaj al Școalii Gimnaziale Nicolae Titulescu din Cluj, vor să implementeze în Școala Altfel proiectul Aventura cunoașterii, care să împrietenească elevii din clasele V – VIII, secția română și secția maghiară, printr-un tresure-hunt şi ateliere de crafting. Pentru a achiziţiona toate materialele necesare, voluntarii IMPACT au organizat în 27 februarie Târgul de mare IMPACT, unde au oferit spre vânzare produse făcute manual chiar de ei: mărțișoare, brățări cu simboluri ale primăverii, ghivece cu diverse plante, ornamente din lemn pentru ghivece, materiale pentru confecționarea de felicitări personalizate,  brelocuri. Durata… meteorit e evenimentului este dovada reușitei – în 20 de minute s-au epuziat toate produsele, încăsările ridicându-se la 230 de lei, în condițiile în care investiția a fost de 84 de lei. Dincolo însă de bani, impacții au câștigat un capital de neprețuit – încredere și prieteneie, aceasta fiind prima lor acțiune ca membri IMPACT.

Această prezentare necesită JavaScript.

Târg de mărțișor pentru IMPACT la joacă

Membrii clubului IMPACT LC, din Lunca Cetăţuii, au început să lucreze la proiectul IMPACT la joacă, prin vor să re-amenajeze spaţiul de recreere şi de joacă făcut cu ceva timp în urmă de autorități în micuţa loc comunitate, dar care acum este în paragină. De mărțișor, impacții au organizat un prim eveniment de strângere de fonduri, oferind spre vânzare mărţişoare sub diferite forme: motocei şi omuleţi din mohair, coşuri origami, felicitări şi brăţări. Cei 150 de lei adunați se vor adăuga la cei 400 pe care-i vor primi de la FNO și cu ajutorul altor colegi din școală – elevi și profesori – impacții vor realiza în Săptămâna Altfel lucrările de amenajare – vor vopsi gardurile și vor planta flori și pomi; vor aduce buturugi de lemn pe post de bănci și mese; vor instala topogane, scânciobe și diverse căsuțe de joacă pentru copii; vor încerca să facă rost până și de mese de șah pentru seniori și vor negocia asigurarea iluminatului în tot parcul.

Această prezentare necesită JavaScript.

IMPACT Show pentru IMPACT House

Impacții de la Colegiul Național Vladimir Streinu, din Găeşti, vor ca în Săptămâna Altfel să amenajeze la ei în școală un spațiu dedicat activităților extrașcolare, în care atât membri clubului IMPACT cât și alți elevi și profesori ai școlii să își poată desfășura proiectele. Și-au numit inițiativa IMPACT House și au făcut primul pas spre implementare – realizarea unui spectacol caritabil, IMPACT Show, la Casa de Cultură „Dumitru Stanciu”, la care au invitat Trupa de teatru FORUM pentru Europa de Mâine, Ansamblul Codrulețul al Clubului Copiilor, Trupa clubului de educație alternativă Ludești, New Generation, Trupa Dinamic, Lara Moco etc. În urma sectacolului au reuşit să strângă 3.200 de ron din donaţii, ceea ce le asigură un foarte bun punct de plecare pentru amenajarea sălii, lucru pe care-l vor face în timpul Şcolii Altfel, când vor organiza și întâlniri cu profesorii care desfășoară activități de voluntariat la nivelul  școlii şi cu reprezentanții elevilor și ai părinților.

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s