Școala Altfel, așa cum o văd impacții

Școala Altfel este de multe ori o corvoadă pentru consilierii educativi și profesorii implicați în organizare, în lipsa unui buget dedicat și a unui ghid care să-i îndrume în alegerea celor mai potrivite activități, care să respecte interesele de învățare ale elevilor.

Anul acesta Fundația Noi Orizonturi și-a provocat voluntarii – peste 3.000 de elevi de gimnaziu și liceu reuniți în 130 de Cluburi de Inițiativă Comunitară pentru Tineri, coordonate de 400 de profesori – să găsească soluții creative pentru colegii lor, pe parcursul Școlii Altfel. După ce și-au trimis propunerile de proiect, 45 dintre cluburi au primit și finanțări din partea Ciclaton și Rotary, pentru a-și pune în practică ideile.

Ce-a ieșit până acum ne-a surprins până și pe noi, pentru că ne-a dat ocazia să descoperim că sunt mulți tineri cu IMPACT out there, dorinici să schimbe lucrurile în bine. Câteva exemple:

Unul pentru toți, toți pentru Școala Altfel!

Clubul IMPACT InfoPet, de la Colegiul Naţional de Informatică Carmen Sylva din Petroșani, coordonat de profesoara Anca Pușcașu, a pregătit special pentru Școala Altfel proiectul LiceEniada, „care a apărut din ideea de a strânge laolaltă elevi din toate liceele din Valea Jiului – Petrila, Petroșani, Vulcan, Lupeni – pentru a participa la competițiile sportive și la discuții prietenești, de tipul cafenea publică, pe diverse teme de interes pentru ei”, spune liderul IMPACT Anca Pușcașu. Proiectul este gândit și ca o soluție pentru toate școlile din Vale pe parcursul Școlii Altfel, care în acest fel au un program comun, pe placul tuturor elevilor, cu potential enorm de identificare și – de ce nu – de rezolvare ale unor probleme concrete ale tinerilor. În vederea organizării activităților, impacții au adunat 3.000 de lei, 1.200 fiind primiți de la Primărie. Luni, în prima zi, 170 de elevi au beneficiat de activităţile propuse.

Cu o floare nu se schimbă școala. Dar cu mai multe?

Această prezentare necesită JavaScript.

Impacții de la Clubul 36 Creactorii, de la Şcoala Gimnazială Vasile Conta din Iași, coordonaţi de profesoarele Liliana Olărașu şi Loredana Ştiuj-Vatamanu  implementează în săptămâna Şcoala Altfel proiectul „Dăruiesc o floare școlii mele”. Problema pe care membrii clubului vor să o rezolve, cu ajutorul colegilor din școală, este legată de neglijarea căreia i-au căzut pradă spațiile verzi din vecinătatea școlii, în ciuda numeroaselor sesizări pe care le-a făcut instituția de învățământ către autoritățile responsabile. În activităţi au fost implicați până acum peste 200 de copii, iar impacţii au reușit să mobilizeze şi Primăria care le-a oferit răsaduri și a trimis la fața locului doi specialiști pentru sfaturi legate de sădirea și îngrjirea plantelor. Concluziile la finalul primei zi de activități: „dacă vrei să te implici cu adevărat, poți să faci lucruri extraordinare”, „munca în echipă ne ajută să lucrăm mai eficient”, „este foarte importantă promovarea prealabilă a proiectului- de aceea am avut atât de mulți colegi care ni s-au alăturat”.

Undă verde pentru relaxare

Tot la amenajarea uni grădini în școala lor s-au gândit și impacții de la Clubul C.T.A.V, de la Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu din Galaţi, coodonat de profesoarele Mirela Gurău, Mariana Rusu şi Carmen-Mariana Codreș. Școala dispune de spații verzi, însă acestea nu sunt amenajate, iar elevii s-au gândit să le tranforme într-o grădină senozrială, o oază de verdeață primitoare, în care ei să-și manifeste creativ ideile. De-a lungul anilor au fost diverse încercări în acest sens, dar toate s-au lovit de lipsa fondurilor și de o oarecare inerție din partea elevilor. Împreună cu alţi 27 voluntari din şcoala lor – elevi şi profesori, impacții au făcut deja curățenie în grădină, iar în zilele următoare vor instala băncuțe și vor sădi plante aromatice cu rol relaxant sau terapeutic. „Joi sperăm să tăiem panglica”, spune liderul Mirela Gurău.

Adevăratele comori   

Voluntarii clubului IMPACT 29, de la Şcoala Gimnazială Nr.29 din Galaţi, coordonaţi de profesoarele Georgescu Victoria şi Avram Simona, au căutat comori  în prima zi din săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, împreună cu 25 de pici de la clasa a II-a, în cadrul proiectului „Împreună căutăm… împreună învăţăm… împreună învingem!”. Pe parcursul căutării, micuții au avut de rezolvat probleme de lingvistică, matematică, geografie, istorie, educaţie fizică şi muzică. Voluntarii şi-au unit forţele cu cadrele didactice pentru a le arăta celor mici că lucrul în echipă este distractiv şi oferă mari satisfacţii, iar pe termen lung te tranformă în cetățean activ, gata oricând să-și pună talentul și experiența în slujba comunităţii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s