Soluţii online pentru şcoli, puse în practică de profesori în Săptămâna Altfel

Ne dorim să ajutăm profesorii care au nevoie de idei noi în Şcoala Altfel. Aşa că, anul acesta am creat o bază de date online cu 23 de activităţi inedite, care să asigure aproape 8 ore de lucru cu elevii. Aceste activităţi pot fi puse în practică la clasă şi în afara Şcolii Altfel şi pot fi accesate AICI.

Activităţile au fost accesate de profesori care predau chimie sau matematică, până la profesorii de educaţie fizică, istorie sau limba şi literatura română. Ele au fost special create de departamentul Inovaţie şi Cercetare al Fundaţiei Noi Orizonturi pentru a-i ajuta pe profesori să implementeze activităţi educaţionale de învăţare prin experienţă, aşa încât copiii să dobândească în mod practic cunoştinţe şi abilităţi utile la şcoală, dar şi în viaţa de zi cu zi. Aceste activităţi necesită resurse minime (ex:markere, foi, post-it) şi sunt dezvoltate sub forma unor planuri de lecţie, conform modelului IMPACT, astfel încât să poată fi implementate cu uşurinţă de orice profesor din ţară, fără a necesita fonduri suplimentare. Astfel toţi copiii se pot bucura în egală măsură de activităţi educaţionale calitative, fără a se face diferenţe de status financiar .

Până în acest moment, 405 profesori din ţară şi-au propus să pună în practică propunerile dezvoltate de Fundaţia Noi Orizonturi, pe perioada Şcolii Altfel. Aşa, elevii au parte de activităţi pe placul lor şi află lucruri importante pentru ei, pe temele: „Învaţă să înveţi!”, „Luarea deciziilor”, „Managementul Timpului”. Activităţile au fost adaptate de profesori pentru toate nivelurile  – de la învăţământul primar la liceu.

La cald, răspunsurile din ţară:

2

„Tema propusă <<Managementul timpului>> a prezentat interes, copiii făcând conexiuni în maniera proprie de gestionare a timpului. La sfârșitul activității concluzionând că nu gestionează eficient timpul. Am ales această temă pentru a răspunde unei nevoi a elevilor mei, elevi ce se află în clasa a VIII-a și este necesar să-și gestioneze eficient puținul timp care a mai rămas până la Evaluarea Națională”.  Prof. Violeta Iordache – Șc. Gimnazială „N. Iorga” – Slatina, Olt

„Activităţile sunt incitante şi accesibile, uşor de adaptat (Managementul timpului). Vizează trei componente importante în formare şi dezvoltare, organizarea inter şi transdisciplinară a conţinuturilor permite abordarea activ-participativ, constructivă pentru dezvoltarea personalităţii şi caracterului. Activitatea <<Poem irlandez>> a implicat elevii într-un dialog de autoanaliză şi analiză reciprocă. Elevii s-au implicat progresiv într-un schimb de curiozităţi, idei, opinii, propuneri care au vizat conceptele poemului „muncă”, „gândire”, „joc”, „lectură”, „înţelepciune”, „iubire”. Am introdus o etapă de evaluare/obţinere performanţă/feedback prin realizarea unor desene reprezentative activităţilor cărora îşi alocă timpul preponderent. Impactul acivităţii a constat în dialogul copiilor pe baza conceptelor şi a exemplelor concrete.” Prof .Vasilica Florina Rus , profesor pentru învăţământ primar, Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Cluj Napoca

 

13045534_1063711393699929_2120964108_n

„Ţinând cont că elevii mei sunt doar în clasă a II-a… au fost foarte încântaţi de varietatea activităţilor, au învăţat ce înseamnă învăţarea, au identificat câţiva factori care contribuie la motivaţia de a învăţa, dar şi pe acei ce blochează învăţarea….le-a plăcut mult cele trei interviuri, apoi au devenit” experţi” într-o tehnică de învăţare. Am completat Planul personal de învăţare, parţial, urmând să completeze şi acasă. Oricum, este totul OK, ne-ţi oferit tot ce avem nevoie pentru asemenea activităţi interesante… Vă mulţumim!”  Alesu Silvia, Şcoala Gimnazială ” George Poboran” Slatina, Profesor învăţământ primar.

Baza de date a fost special gândită pentru a fi accesată foarte uşor, de pe computer, tabletă sau smartphone, şi a fost creată în cadrul proiectului „Resurse educaţionale online pentru profesori”, sprijinit de Telekom România.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s