O săptămână ALTFEL. O săptămână cu IMPACT

Ce-și doresc să învețe elevii pe parcursul Săptămânii Altfel, când programa școlară intră în vacanță, iar cataloagele sunt închise în sertarele din cancelarie? Surprinzător, nu-și doresc doar excursii, shopping la mall și meniuri Mc Donald’s, ci și să învețe lucruri importante despre viață, care să vină în întâmpinarea unor nevoi reale – a lor sau a celor din jur.

foto mare

Astfel, voluntarii din cele 45 de cluburi IMPACT care au participat la competiția „Elev de serviciu în folosul comunității”, și-au propus să-i implice și pe colegii lor în proiecte care promovează voluntariatul și serviciul în folosul comunității, iar proiectele gândite de ai au atins mai multe domenii de interes: educație, sănătate, implicare socială etc. Competiția a asigurat cluburilor aplicante o finanțare de câte 400 de lei cu ajutorul unor susținători inimoși – Clubul Rotary Visio și Ciclaton, dar majoritatea impacților au suplimentat aceste sume prin organizarea unor evenimente de adunare de fonduri.

Despre sănătate și alte bogății

Clubul IMPACT Life4Life din Şcoala Gimnazială „Calistrat Hogaş”, din Roman, coordonat de profesoarele Alina Neagu, Loredana Moise și Luminița Boloca, au implementat în timpul săptămânii Altfel proiectul „Prima bogăţie e sănătatea. E mai uşor să previi decât să tratezi”. Proiectul a fost organizat de impacţi pentru aproximativ 230 de elevi între 6 şi 14 ani, colegi de-ai lor, pentru a-i încuraja să adopte un stil de viaţă sănătos. Astfel ei au pregătit ateliere în care elevii au învățat să gătească rețete săntoase de sandwich-uri şi salate de fructe şi au organizat circuite sportive care să încurajeze mişcarea. Au avut ca invitat un medic nutriţionist, Delia Ştefănescu, care a făcut o prezentare despre alimentaţia sănătoasă. „Peste 80% dintre elevi au predilecție pentru gustările nesănătoase, de tip fast food. Ne propunem să conștientizăm comunitatea școlară asupra efectelor negative ale acestui tip de hrană”, spune unul dintre profesorii coordonatori ai clubului.

Impacții de la Clubul VOX, de la Colegiul Național C.D. Loga din Caransebeș au reușit să mobilizeze în Săptămâna Altfel peste 300 de tineri să iasă în stradă, pentru a participa la un miting împotriva consumului de alcool, tutun și droguri în rândul tinerilor.

caransebes

Săptămâna a început în forță, luni, 18 aprilie, cu o dezbatere pe aceeași temă, organizată la Casa de Cultură George Suru, la care au participat aproximativ 200 de elevi de la Colegiul Național C.D. Loga, Colegiul Național Traian Doda, Liceul Tehnologic Dacia, Liceul Tehnologic Decebal, Liceul Tehnologic Trandafir Cocarla toate din Caransebeș și 15 profesori. La marșul antidrog de a doua zi au participat încă și mai mulți tineri, dar și reprezentanţi ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin, subcomisarul de poliție Sorin Andritoi și primarul orașului, Marcel Vela. „Sunt foarte mândru de mesajul transmis de tinerii din cetatea spirituală a Banatului Montan, tineri frumoși, curați, care vor clădi mai departe Caransebeșul. Sunt sigur că mesajul lor de astăzi, acela că drogul este o soluție imorală, ilegală, se va face auzit. Ca părinte, bunic și prieten le spun tinerilor că drogurile sunt o falsă alternativă, care creează iluzii și fericiri false care nu au nicio legătură cu realitatea”, a ținut să spună primarul Marcel Vela.

Clubul IMPACT The next generation din Colegiul Național Mircea cel Bătrân, Râmnicu Vâlcea, coordonat de profesoarele Mirela Tămaş şi Mălina Loghin, au implementat în timpul Școlii Altfel proiectul „The Real Games”, prin care au promovat sportul în rândul colegilor lor din clasele primare, în total 120 de elevi. Prin acest proiect dorim ca măcar pentru câteva zile elevii din ciclu primar şi gimnazial să facă sport şi să beneficieze de informare corectă cu privire la o viaţă sănătoasă. Sportul aduce benficii celor care îl practică, pentru că nu clădește doar un corp sănătos ci și caraterul și prsonalitatea”, susţin membrii clubului. „Am ajutat copiii în comunicarea dintre clase şi dezvoltarea gândirii outside of the box, prin ghicitorile de la căutarea de comori, dar şi pe noi – ne-am îmbunătățit capacitatea de coordonare, de organizare, dar și încrederea și curajul de a vorbi în fața unui grup, nu neapărat din postura de lider”, spune voluntarul IMPACT Albert Stanca.

Raze de soare într-o țară a minunilor

Clubul IMPACT Simpacticii de la Școala Gimnaziala Sînandrei, județul Timiș, coordonat de profesoarele Elena Adriana Iovanel, Sorina Nicolicin, Daniela Dineș a implementat proiectul “O mână întinsă – o rază de soare într-un suflet”, prin care și-a îndreptat atenția, înaintea Paștilor, către cei 48 de membri ai comunităților de la Casa de copii Ioana de Antida şi de la Azilul de la Checea. Astfel, impacţii au făcut schimb de experienţe între generaţii, dar i-au şi ajutat, pregătindu-le pacheţele cu bunătăţuri specifice sărbătorilor pascale. Înainte, însă, au organizat un eveniment caritabil în două ediții (3 aprilie la Sînandrei şi 7 aprilie la Carani) pentru a strânge banii de care au avut nevoie pentru cadouri. Evenimentul a constat într-un spectacol, o şezătoare populară şi o licitaţie cu obiecte confecţionate de copii: icoane pe sticlă, ştergare, ornamente de Paşte, expoziţie cu mâncăruri de post. În total s-au strâns 3.970 de lei şi diverse bunuri (DVD-uri cu desene animate, alimente şi haine). „Voluntarii au simțit apartenența la comunitate, atașamentul de grup. Au descoperit  că sunt capabili să abordeze lucruri nemaiîncercate și, cu îndrumare și voință, le pot realiza și uneori chiar excela. Au învățat să prețuiască timpul liber, dar și lucrul în echipă, respectul pentru munca altuia. Au înțeles cât de important este să te sfătuiești cu persoana potrivită atunci când iei o decizie, cât de important este să respecți cuvântul dat/promisiunea făcută”, mărturisește liderul Elena Adriana Iovanel.

Și impacții de la Clubul IMPACT Fire, de la Școala Gimnazială Traian Dârjan din, Cluj-Napoca, coordonat de profesoarele Elena Mocanu şi Szasz Tunde Zsuzsanna, a implementat un proiect în beneficiul copiilor de copii de la Centrul de zi „Țara minunilor”, pentru că, au constatat ei, aceștia au nevoie de suport emoțional și afectiv. Astfel, în săptămâna Şcoala Altfel au pregătit mici cadouri pentru copiii de la centru, cu fonduri obținute prin organizarea, la Școală și la Primăria Someșeni, a unui spectacol – minisceneta „Povestea iepurașului Bunny”, cu păpuși confecționate de ei și a unor expoziții cu vânzare de obiecte lucrate manual.

fire

Școală vie – lecții asumate

Impacții de la Clubul Area, Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Petroşani, coordonat de Szakacs Gabriela şi Oana Dinca, au organizat pentru concetățenii lor o Bibliotecă Vie (în care cărțile sunt de fapt oameni care-și spun povestea în fața „cititorului”) cu scopul de a-i ajuta să renunțe la diferitele prejudecăți pe care le au. Pe parcursul a trei zile, Biblioteca Vie a deschis „paginile” a  22 de cărţi vii, în fața a aproximativ 250 de cititori, dintre care foarte puţini au ales să citească  o singură carte. Mai multe despre felul în care au gândit evenimentul găsiți aici.

Coordonaţi de profesoarele Gabriela Roșa, Ionela Iacob şi Șoimița Komives, impacții de la Clubul C@muflaj, de la Școala Gimnazială Nicolae Titulescu, au organizat o vânătoare de comori care să-i ajute pe elevii din clasele V – VIII, secția română și secția maghiară, să colaboreze, să-și descopere interese comune, să se împrietenească. Ce a ieșit? Ce ne-am dorit și ce ne-a bucurat: interacțiunea, colaborarea, comunicarea, competiția, fair-play-ul, distracția, alergarea, râsetele, provocarea, perseverența, răbdarea, adaptarea, spontaneitatea, munca în echipă,  acceptarea ideii că într-un concurs există doar un loc întâi, și vorbele, și faptele, implicarea directă a opt profesori, care nu sunt membri IMPACT, ajutorul direct a 12 elevi care nu sunt membri ai clubului. Ce s-a câștigat? Dincolo de însemnele palpabile de IMPACT, câștigul adevărat e spiritul de IMPACT, a cărui prezență a fost puternic și vizibil resimțită. Am mai câștigat al cincilea anotimp: al prieteniei și al lipsei de prejudecăți. Ce mai e de făcut? Să continuăm să fim de IMPACT, alături de cei apropiați pe care i-am descoperit astăzi”, spune liderul Gabriela Roșa.

La Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Călăraşi, voluntarii din Clubul IMPACT LTME, coordonați de profesorii Mihaela Felea, Liliana Dăscălița, Mirela Tudone și Daniela Perpelea, au organizat activități menite să aducă împreună elevi de gimnaziu cu elevi de liceu și să-i familiarizeze cu modelul educațional IMPACT (jocuri de cunoaștere de team-building, de creativitate, competiție sau povestiri).

ltme

Proiectul lor s-a numit „O săptămână de IMPACT” și a reunit 32 de membri IMPACT și (aproximativ ) 20 voluntari și 236 de elevi și cadre didactice. „Problema pe care noi am identificat-o constă în lipsa unei viziuni unitare a ceea ce ar trebui să însemne Școala Altfel și lipsa unor activități bine organizate, care să elevi și cadre didactice deopotrivă, într-o proporție echilibrată. Pentru că doar astfel se poate realiza un schimb de experiență benefic de la profesor la elev sau invers”, spune liderul Mihaela Felea. Ce au învățat tinerii? „Impacții au învățat două lecții importante: responsabilitatea față de cei mai mici și ce înseamnă să fii lider, să coordonezi activități de educație nonformală, să interacționezi cu elevi de vârste diferite. Sunt convinsă că nu a fost o experiență ușoară și că, de acum, se vor raporta altfel la felul în care învață sau față de profesorii lor”, adaugă Mihaela Felea.

În afara competiției „Elev de serviciu în folosul comunității”, voluntarii de la Clubul IMPACTIIII de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Cluj-Napoca au pregătit la librăria Cărturești din Iulius Mall o serie de ateliere educaţionale pe tot parcursul Săptămânii Altfel, deschise tuturor liceenilor din oraș. Peste 250 de elevi din licee precum Şincai, Racoviţă, Bălcescu, Brâncuşi, Coşbuc s-au înscris la activităţi de teambuilding pentru a se cunoaşte mai bine; s-au bucurat de quizz-uri pe teme precum legende şi mituri sau istoria cărţilor de joc; au aflat mai multe despre tradiţiile populare în cadrul atelierelor de Arts & Crafts și au pictat împreună trăistuţe cu motive tradiţionale; au învăţat despre bunele maiere şi au testat mersul într-o postură elegantă şi corectă, inclusiv cu o carte pe cap :). „Mi-a făcut plăcere să lucrez cu adolescenți, dar cred că cel mai mult mi-a plăcut să văd cum copiii sunt deschiși la activități, ieșind din zona de confort. Am asimilat experiență și m-am și distrat în același timp”, spune voluntarul IMPACT Carla Moldovan. „Această experiență ne-a ajutat să învățăm cât de important este să fim organizați, să nu ne fie teamă să venim cu idei îndrăznețe, să ne ajutăm unii pe alții”, spune și voluntarul Stanca Onac.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s