Învățarea ca valoare – valoarea învățării

La nivel proverbial știm că omul, cât trăiește, învață. Este însă posibil să transpunem acest dicton, conștient, în realitate? Inițiativa Fundației Noi Orizonturi de a facilita conectarea mai bună a școlilor cu comunitățile lor este realmente o invitație la învățare: învățare prin cooperare, pe parcursul întregii vieți, a fiecăruia dintre cei care participă la „viața” comunității, în sens mai îngust sau mai larg. Asta pentru că noi credem în valoarea și în relevanța învățării pentru calitatea vieții fiecărui individ, pe de o parte, și a grupurilor de indivizi, pe de altă parte.

24 iun refacut

Învățarea este un proces social. Învățăm interacționând cu mediul, comunicând, negociind sensuri cu alte persoane, direct sau mediat. Ni se pare justificat, dezirabil, ca părintele să întrebe copilul ajuns acasă de la școală: „Ce ai învățat azi?”. La fel de justificată ar fi și întrebarea adresată adultului ajuns acasă de la fermă, de la o ședință sau de la cumpărături: „Ce ai învățat azi?”. Cu alte cuvinte, ce ai observat (nou), ce conexiuni noi s-au făcut în mintea ta (de care ai devenit conștient) ca urmare a expunerii la mediul în care ai fost? Ce vei face mai bine, mai ușor, mai profitabil, mai eficient cu o proximă ocazie ca urmare a celor „învățate” azi?

Învățarea nu se măsoară în punctaje pe care le obținem la lucrări de control, la examene naționale sau la teste de aptitudini. Învățarea autentică s-ar putea măsura în gradul de încredere pe care îl avem în claritatea unei reprezentări mintale pe care ne-am creat-o despre o idee, un proces, un fenomen. Conectarea indivizilor în procesul de învățare înseamnă că ne ajutăm reciproc să percepem ideile, procesele, fenomenele cu același grad de acuitate.

În Școli conectate la comunitate, încurajăm învățarea care ne împlinește ca persoane gânditoare, responsabile, persoane cărora le pasă, persoane care înțeleg mai bine mai multe conexiuni, persoane care conștientizează, împreună, cât mai multe implicații ale acțiunilor lor, care cred că – prin puterea acțiunilor lor negociate și armonizate – pot să își facă viața mai bună și care acționează pe baza acestui crez.

Pentru a afla cum vă puteți alătura acestui proces de învățare autentică, pe tot parcursul vieții, vă invităm să accesați site-ul Fundației Noi Orizonturi  și să ne semnalați interesul vostru până în 3 iulie 2016.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s