Școli comunitare în sprijinul dezvoltării sustenabile a comunității

Dezvoltarea comunitară este un proces ce reunește membrii comunității care acționează împreună și generează soluții la problemele identificate în comun. Bunăstarea comunității – din punct de vedere economic, social, cultural sau al stării mediului înconjurător – este deseori rezultanta unor astfel de acțiuni inițiate de cetățeni pro-activi care colaborează la „nivelul ierbii”. Poate că materializarea acțiunilor sunt lucrări de curățire a albiei râului care inundă repetat porțiuni din localitate, sau clădirea unei stații de autobuz acoperite astfel încât atunci când plouă, oamenii – inclusiv elevii navetiști – să nu aștepte autobuzul în ploaie, sau inițierea unei întreprinderi sociale sau repararea unor clădiri de interes public sau o pagină web de promovare a agroturismului local. Oricare să fie amploarea acțiunilor, procesul participativ este esențial pentru prioritizarea cât mai bună a problemelor de rezolvat și identificarea, precum și implementarea în comun a unor soluții sustenabile.

Într-o școală comunitară, o sală de clasă se poate transforma, după cursuri, în spațiul care găzduiește întâlniri ale membrilor comunității. Profesorii și elevii pot participa la toate procesele (de consultare, de decizie, de proiectare, de implementare) mai ales în cazul în care școala este afectată direct. Școala poate ajuta oamenii din localitate să se pregătească pentru a participa constructiv la ședințele grupului de inițiativă – de exemplu, prin oferirea unor formări specifice de dezvoltare a deprinderilor de ascultare activă. Video proiectorul școlii poate fi folosit pentru a derula mai eficient întâlnirea grupului de acțiune locală. Proiectele sau planurile de acțiune ale asociației comunitare pot fi tehnoredactate de elevi care folosesc cu ușurință calculatorul. Pagina web sau pliantul de promovare a agroturismului în localitate pot fi traduse în limbi de circulație internațională la lecțiile de limbă străină, cu implicarea elevilor.

postae luni 27 iun

O școală care este dedicată bunăstării comunității sale va găsi, cu certitudine, modalitatea de a-și aduce contribuția la dezvoltarea ei. Pentru a vă informa despre proiectul „Școli conectate la comunitate”, prin care promovăm participarea școlilor la dezvoltarea comunității, vă invităm să accesați pagina web a Fundației Noi Orizonturi.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s