Un an în copacul devenirii

Text de Elena Nicolae, specialist comunicare la Fundația Noi Orizonturi și contributor la revista Sinteza

Cum am putea să-i facem pe tineri conștienți de comorile existente în comunitățile lor? Care ar fi metodele potrivite pentru a le trezi mândria față de ceea ce au moștenit? Ce ar trebui să le oferim să nu-și mai proiecteze viitorul departe de acasă? La aceste întrebări am încercat să răspundem prin GreenIMPACT – o rețea de cluburi de inițiativă comunitară pentru tineri deschise cu sprijinul Fundației Noi Orizonturi în zone eco-turistice, cu scopul de a promova patrimoniul local. Zilele acestea, primele cluburi GreenIMPACT împlinesc un an de la înființare. E suficient sau e prea puțin pentru a proba utilitatea demersului nostru?

Clubul GreenIMPACT din Biertan a aniversat un an de existență la mijloc de februarie, la biblioteca din localitate. La începutul întâlnirii, liderii de club i-au invitat pe toți cei prezenți la un joc de cunoaștere: invitații s-au așezat în cerc, cu fața la exterior, iar membri clubului i-au înconjurat printr-un alt cerc, așezați cu fața spre ei, pentru a putea vorbi de la om la om. La un anume interval de timp, cercul din exterior s-a tot mutat cu câte o persoană, până când fiecare invitat a avut ocazia să discute cu fiecare impact.

Această prezentare necesită JavaScript.

Al doilea moment, la care au participat doar impacții, sub privirile curioase ale invitaților, a fost de reflecție și împărtășire. Fiecare membru al clubului a primit o foaie de hârtie pe care erau desenați niște omuleți cățărați într-un copac, în diferite ipostaze – unul încercând să ridice ceva, altul ținându-și brațele în sus a bucurie, doi stând așezați unul lângă altul pe o creangă etc. Provocarea a fost ca fiecare impact să deseneze omulețul care descrie cel mai bine felul în care se simte, după un an de GreenIMPACT. Care a fost cel mai desenat omuleț?

Puțini impacți s-au limitat să deseneze unul singur și majoritatea l-au ales pe cel care-și ridică brațele în aer, bucuros. „Sunt fericit la club, pentru că mi-am făcut prieteni și ne simțim bine împreună”. „I-am desenat pe cei doi oameni care stau unul lângă altul, pentru că la club am învățat să ne ajutăm și să lucrăm în echipă”. Sunt doar două dintre mărturisirile care s-au auzit cel mai des și care au făcut ca tortul servit la finalul întâlnirii să fie și mai dulce.

Drumul până aici nu a fost ușor. Primul proiect gândit de impacți – un traseu de biciclete prin pădure cu loc de belvedere – a eșuat, pentru că cineva a furat indicatoarele și bucăți din mobilierul de la locul de popas, chiar înainte de inaugurare. Acest lucru i-a întristat pe copii, dar a și trezit în ei simțul civic – de exemplu, chiar înainte de aniversarea unui an de existență, Clubul GreenIMPACT a fost subiect de discuții în Consiliul Local, pentru că unul dintre copii a sesizat instituțiile abilitate că se fură lemne din pădure. Iar discuțiile nu au fost tocmai de apreciere, semn că nu toți membri comunității apreciază faptul că tinerii sunt împuterniciți să-și facă vocea auzită.

Prezent la aniversarea de la bibliotecă, primarul comunei, Mircea-Mihai Dragomir, s-a arătat însă încântat de existența clubului, care i-a solicitat deja două audiențe. „A mai fost o singură dată o inițiativă similară, cu copii de grădiniță care au venit să vadă cum funcționează Primăria. Am făcut atunci un exercițiu, i-am invitat să  spună ce probleme ar vrea să fie rezolvate și cel care a avut cele mai interesante idei a fost ales primarul copiilor. A fost primul meu contact în calitate de reprezentant al Primăriei cu copiii”, spune Mircea Dragomir (foto de vorbă cu impacții, la exercițiul de cunoaștere).

Impacții i-au solicitat ajutorul în proiectul legat de biciclete – „au venit să mă întrebe dacă pot să le ofer un spațiu să deschidă un punct de închiriere. Eu le-am explicat calea legală. Pentru că, în calitate de primar, este datoria mea să le spun ce se poate și ce nu se poate face. Le-am explicat că ceea ce vor ei să facă este foarte bine, pentru că Biertanul are nevoie de așa ceva, dar că cineva trebuie să-și asume activitatea, un adult sau o firmă. Pentru că, dacă se întâmplă un accident sau cineva vrea să facă o reclamație, trebuie să știm cine răspunde. În plus, pentru așa ceva se plătesc impozite, iar activitatea pe care o desfășori trebuie să fie autorizată”, explică primarul, care precizează că deși au fost inițial dezamăgiți, impacții s-au arătat dornici să afle care sunt alternativele. „Se vede că acești copii au făcut multe lucruri împreună, se vede și după cum se exprimă – ei deja știu ce înseamnă un proiect, să socializezi, să lucrezi în echipă… Și asta face mai mult decât nu știu câte ore de școală. Când sunt implicați efectiv într-un proiect, ei se pregătesc, de fapt, să dea piept cu societatea. Colegii lor o să trăiască asta de-abia când termină școala și, față de ei, copiii din club o să fie mai pregătiți. Și din punct de vedere civic ei sunt mai pregătiți. Se observă, dacă discuți cu ei, pentru că pun tot felul de întrebări”, adaugă Mircea Dragomir, care a petrecut până acum aproape patru ore stând de vorbă cu acești mini-cetățeni.  „Eu la vârsta lor, dacă-l vedeam pe primar, nu știam cum să mă fac mai mic; mă înroșeam tot. Ei au venit și am povestit așa – ca de la egal la egal, iar asta chiar m-a emoționat! Cred că ei nici nu-și dau seama cât de mult îi ajută proiectul ăsta. Dar eu sunt sigur că o să iasă niște oameni mai buni din ei, mai pregătiți de viață”, concluzionează el.

Acest lucru este clar și pentru cei trei lideri de club – Codruța Schneider, Ramona Soportocean și Semida Dani.

IMGP8130

De la stânga la dreapta – Semida, Codruța și Ramona.

„Pentru copii, clubul înseamnă foarte mult. Le place să vină aici, le plac activitățile pe care le facem împreună. Cea mai bună dovadă: sunt părinți care le spun că nu-i lasă să vină club, dacă nu sunt cuminți”, spune Codruța. Ea este referent la biblioteca din localitate, care funcționează și ca punct de informare turistică și găzduiește și întâlnirile clubul GreenIMPACT. Ei i s-a alăturat una dintre mamele copiilor, Ramona Soportocean, pentru care clubul are și o semnificație personală foarte puternică. „Dintotdeauna mi-am dorit să lucrez cu copii. Să fiu educatoare. Dar totodată mi-a fost și foarte teamă de eșec. Clubul m-a ajutat să-mi dau drumul și să cunosc mai bine oamenii din comună”, spune Ramona, care, din Alba fiind, s-a mutat în Biertan în urmă cu 13 ani, dar a continuat să-și petreacă majoritatea weekendurilor la Alba-Iulia sau Mediaș, unde stau prietenii ei. La câteva luni după ce a devenit lider de club, Ramonei i s-a oferit șansa de a ocupa un post de învățătoare la școala din comună. Și poate dacă în urmă cu câțiva ani și-ar fi făcut tot felul de probleme, acum a acceptat fără ezitare, convinsă că se va descurca. Semida Dani, la rândul său, deși nu poate participa la toate întâlnirile clubului, a vrut să fie mai mult decât un simplu ambasador, pentru că și pe ea întâlnirile cu impacții o încarcă de energie.

Și încă un lucru pare foarte clar: anul viitor, pe aceeași vreme, la biblioteca din Biertan se va mânca din nou tort.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s