Păstrătorii tradițiilor moroșene

În inima ecodestinației Eco Maramureș funcționează două cluburi GreenIMPACT, la Breb și Budești. Dar zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului este promovată și de alte patru cluburi GreenIMPACT deschise în localități apropiate: unul la Sighetu Marmației, unul la Baia Sprie și două la Baia Mare. Astfel, în timp ce cluburile din Breb și Budești organizează evenimente – principalul cârlig pentru ecoturism – cluburile de la oraș duc vestea mai departe, educând și informând generațiile viitoare de ecoturiști.  Rețeta are efect imediat, dar își va arăta cu adevărat eficiența pe termen lung, consideră Edit Pop, directorul EcoLogic, asociația care administrează ecodestinația.

 

 

Această prezentare necesită JavaScript.

„Cluburile înființate inițial – în Breb și Budești – sunt semințe bine puse, care deja au dat lăstari. Avantajul lor este că sunt chiar în destinație, în mijlocul lucrurilor, și pot contribui activ la păstrarea și promovarea tradițiilor. Și aceasta este, de fapt, motivarea care-i aduce turiști în ecodestinația noastră. Noi nu avem munți înalți sau peisaje sălbatice; totul e mai molcom, la noi. Gutâiul nu depășește 1.400 de m. Dar avem tradițiile”, spune Edit Pop.

Clubul din Breb, care și-a luat numele „Coconii din Breb”, a organizat în luna februarie o șezătoare la care au anunțat proiectul în comunitate; un eveniment de Paști – „Joc în sat” (în aprilie) și un eveniment de lansare a unui ghid turistic al satului Breb (în iulie), în care sunt menționați meșterii populari, pensiunile și locurile unde se poate vedea/gusta/asculta ceva tradițional.

 

Clubul din Budești a organizat, la rândul său, un eveniment-festival (în mai) prin care a promovat meșterii populari, dar și portul și jocul tradiționale. Copiii din ambele cluburi s-au documentat serios pentru proiectele lor, vizitând comunitatea și făcând recensământul comorilor locale care merită promovate. În felul acesta, cluburile au reușit să mobilizeze și aducă alături de ei întregul sat – ba s-au și vizitat unele pe altele la evenimente. Acum pensiunile din Breb, de exemplu, organizează ateliere de gătit bucate tradiționale dedicate fetelor din sat, conștiente că existența unei asemenea resurse – tineri care-și cunosc valorile și le mențin vii – este de neprețuit pentru propriul business. „Brebul este ca un tren – a mobilizat întreaga comunitate. Lucrurile se așează frumos acolo. Și Budeștiul face ce trebuie – evenimentele sunt baza experienței turistice, așa că nu putem decât să ne bucurăm de inițiativele lor”, explică Edit Pop.

Cluburile din Baia Mare s-au concentrat pe promovarea ecodestinației. Astfel, clubul GreenIMPACT Nenițescu a realizat un calendar al evenimentelor organizate în ecodestinație, „Calen_DARU di pă Mara, Creasta și Cosău” (lansat în iunie și promovat în alte școli din oraș), iar clubul GreenIMPACT Barițiu a conceput un ghid turistic și o hartă interactivă prin care au promovat cele 7 localități reprezentative dintre râurile Mara și Cosău pe care de asemenea le-au promovat în școlile din oraș.

Clubul din Baia Sprie s-a concentrat pe valorificarea ariei protejate Lacul Albastru, militând pentru includerea sa în perimetrul ecodestinației, iar clubul de la Sighetul Marmației s-a ocupat de punerea în valoare a Pădurii Crăiasca, din apropierea comunei Ocna Șugatag.

Indiferent, însă, de proiectul ales, cluburile GreenIMPACT din Maramureș au făcut un lucru excepțional: au vizitat ecodestinația și s-au vizitat între ele, pentru a face schimb de experiență. Iar asta crează un teren fertil și semințelor plantate în localitățile din apropiere, pe care, concluzionează administratorul ecodestinației, „le așteptăm acum să dea și ele rod”.

Lansată în 2017, rețeaua GreenIMPACT numără acum 32 de cluburi de inițiativă comunitară pentru tineri. Înființate cu sprijinul unor parteneri care cred în valoarea acestei inițiative, Romanian-American FoundationLidl RomaniaFundatia OrangeBanca Transilvania, Trasmec și Rotary Visio, cluburile GreenIMPACT promovează programul de învățare prin serviciu în folosul comunității al Fundației Noi Orizonturi.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s